Živé potraviny

Rozepsané ...

Jídlo je jako kvalitní palivo, do auta si kupujeme benzín, pro naše tělo kupujeme potraviny. Myslíme však dostatečně na skladbu a kvalitu?

(vložit fotky čísla na papíru !)

Zajímá vás vaše zdraví? Kvalita jídla, které každodenně nakupujete a zásobujete jím své tělo?

Já jsem tyto otázky řešila od svého dospívání, prošla jsem spoustou výživových cest a dospěla k závěru, že není důležité, kolik kalorií sníme, ale v jaká je kvalita a energie těchto kalorií a s jakým nastavením je do těla přijímáme.

Hans Günter Berner v knize Hladovění nad plným hrncem popisuje situaci, v níž člověk, který dosyta jí, umírá na nutriční podvýživu, protože se sytí „hladovými“ plodinami vzešlými z vyčerpané půdy. Přebytek nekvalitní, z velké části mrtvé stravy nepřináší našemu tělu velký užitek, ale spíše nám škodí. Proto popřemýšlejme o tom, co vlastně jíme.

Naštěstí existuje výživa, která zajišťuje dodání všech živin, které naše tělo může lehce strávit a přeměnit v potřebnou energii.

Vyšší formy života závisejí na fotosyntetizujících organismech.

Představte si mladou rostlinku trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a roste vzhůru ke slunci. Tento cílevědomý, mladistvý organismus je sklizen v období svého rozpuku a je zpracován v okamžiku, kdy nasál obrovské množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a spoustu sluneční energie k tomu. Tyto základní elementy se přirozeně přetváří na komplexnější látky, jež poté využívá vyšší potravní řetězec, tedy i my lidé.

Jednobuněčné fotosyntetizující organismy ve formě sladkovodní řasy představují dokonalou nutriční základnou pro uspěchané a unavené lidstvo,  dodají tolik potřebné vitamíny, minerály, aminokyseliny a antioxidanty.

Je to naše společné téma? Pojďme se o tom pobavit osobně. Dejte nám o sobě vědět, napiš nám 🙂 .

Eva & Honza ( Můžeš se nám ozvat na tento email: zive.jidlo@honzavavrin.cz )